Vil du vite mer om solcelletak? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva solcelletak er, hvor mye det koster, hvilke leverandører som er aktive i Norge og mye mer. Visste du at det statlige organet Enova gir økonomisk støtte til installering av solcelleanlegg? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på solcelletak, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
For å skjønne hva solcelletak er, må man først og fremst vite hva solceller er. Kort forklart er solceller en type fornybar energikilde som kan benyttes til å produsere strøm. Solceller konverterer sollys til strøm uten skadelige klimagasser eller forurensning. Det gjør det til et godt tiltak både privatpersoner og bedrifter kan ta nytte av for en bedre og mer miljøvennlig fremtid. Man sparer også en god del penger på strømregningen når man har solcellepanel!
Det er i hovedsak to typer solceller som brukes på tak. Først skal vi ta for oss solcellepanel, som er den aller vanligste, samt den de fleste kjenner igjen med bare et øyekast. Denne typen solcelle består av et stort panel, som oftest i blått, som monteres på et allerede eksisterende tak. Solcellepanel produserer mest strøm av de to typene, men på grunn av størrelsen og lite rom for justeringer, kan den ikke dekke et like stort område av taket som den andre varianten kan.
Den andre varianten kalles solcelletakstein. Som navnet tilsier, består dette av solceller som er integrert i takstein. Det gjør solcelletakstein til den perfekte løsningen for den som ønsker et estetisk pent design, samtidig som man tar miljøvennlige valg. Solcelletakstein er nettopp forkledd som takstein, og kan dekke et mye større område av taket enn det vanlige paneler kan. Solcelletakstein skiller seg ikke ut fra vanlig takstein, og det vil egentlig ikke se ut som det er noen solceller på taket ditt.
Det er noe forskjell på hva solcellepanel og solcelletakstein koster, og valget ditt kan ha en nokså stor innvirkning på det endelige beløpet du betaler. Hva forskjellen i prisen er, skal vi se på i neste seksjon.
Et helt solcelleanlegg til tak vil vanligvis koste mellom 150.000 og 250.000 kroner. Dette inkluderer montering, el-installasjon, og selve solcellene. Det vide prisestimatet kommer av at vi har med både vanlige solcellepanel og solcelletakstein i beregningen, og det er en prisforskjell på disse variantene.
Solcellepanel vil vanligvis koste 2.500 til 4.000 kroner per kvadratmeter. Solcelletakstein er litt dyrere med en prislapp på 4.000 til 5.000 kroner per kvadratmeter. På grunn av at solcelletakstein innebærer at du skifter ut hele taket, vil den totale prisen for dette bli mye høyere enn den totale prisen for vanlige solcellepanel. Kjøp og montering av solcelletakstein inkluderer også takstein som ikke har solceller integrert, og du betaler dermed i tillegg for et splitter nytt tak. Dersom taket ditt uansett er gammelt og trenger å skiftes ut, kan det være en god idé å kjøpe solcelletakstein fremfor solcellepanel. Solcellepanel kan selvfølgelig monteres på eldre tak, men det kan bli mye dyrere for deg i lengden dersom du må fjerne solcellene, bytte ut taket, for så å montere dem på nytt igjen.
Eventuelle tillegg er ikke alltid inkludert i pristilbud du får fra en aktuell leverandør. Det kan være tillegg for spesielle verktøy de må importere eller erstatte, eller situasjoner hvor de må kjøpe inn ekstradeler. Montørene kan også ha egne tillegg som ikke er med i pristilbudet. Det vanligste er transport- eller kjøretillegg, som kan være ekstra relevant dersom montørene må reise et stykke. Det kan dermed lønne seg for deg om du finner en montør som er nære deg.
Montering står for den nest største delen av totalkostnaden, og kan også variere mer enn prisen for selve solcellene. Montører arbeider med både fastpris og timepris. Fastpris er som navnet tilsier - et fast beløp som gjelder uansett hvor stort eller lite oppdraget er. Ofte er det et beløp som forhåndsbetales, slik at du er sikker på at montørene gjør jobben sin og slik at montørene er sikker på at du betaler.
Timeprisen er, som navnet tilsier, det montørene tar betalt per time de jobber med monteringen. Som oftest vil de kunne gi et godt estimat på hva den totale kostnaden blir når det kommer til timeprisen, men det er viktig at du er klar over at uforutsette ting kan skje, noe som gjør at de overgår den opprinnelige antatte totale kostnaden. Uforutsette ting kan for eksempel være oppdagelse av råte når de skal montere solcellepanel på et tak, hvor de i slike tilfelle må fikse råten før de jobber videre med monteringen.
Montører tilbyr gratis befaring, og vi anbefaler at du utnytter dette. På den måten kan du hanke inn en ekspert for å se om taket ditt er klart for solceller, eller om det kan bli billigere på sikt at du bytter ut hele taket. I tillegg kan de gi et prisestimat i forhold til hvor mange solceller som kan være fornuftig for deg å ha, slik at du ikke bruker mer penger enn nødvendig.
Tross i mange folks bekymringer når det kommer til de mørke vintermånedene som er her til lands, så er faktisk Norge godt egnet for solcellepanel. Det kommer nok ikke overraskende at forholdene er best på Sørlandet og Østlandet, hvor det er mer sol i løpet av et år enn mange andre deler av landet. Men også på Vestlandet og i Nord-Norge kan man ha solcellepaneler.
For å ta sommeren først, så er kanskje dette den sesongen man bekymrer seg minst over, og det med god grunn. Det er mye sol i mange deler av landet på den tiden av året, og for de stedene som har midnattssol får man kanskje en ekstra stor sjanse for økt strømproduksjon. Om sommeren produserer man desidert mest strøm med solceller, og ofte sitter man igjen med et overskudd som man kan selge videre. I tillegg blir en allerede lav strømregning nesten ubetydelig, og man slipper å tenke på en høy strømregning når man ellers vil kose seg med ferie.
Vinteren vil være et bekymringspunkt for mange som ønsker solceller, men det er også mye positivt med den kaldeste og mørkeste årstiden. Solceller fungerer faktisk best i kuldegrader, og det er flere eksperter som mener at solceller er bedre egnet for Norge enn for de mer solfyllte landene i Sør-Europa. I tillegg kan man, selv med korte dager med dagslys, samle opp energi gjennom sollys som reflekteres i snøen. Man produserer kanskje ikke like mye strøm om vinteren som man gjør på sommeren, men det er likevel en del å hente inn der!
Det kan være vanskelig å begynne letingen etter leverandører og montører, spesielt når markedet er i stadig vekst. For å gjøre det litt lettere for deg, har vi samlet opp noen av de mest relevante leverandørene som selger solceller i Norge og som også samarbeider med montører over hele landet.
Tesla har rullet ut egne solcellefliser på markedet, som egentlig er som solcelletakstein man monterer på et allerede eksisterende tak. Det er ikke helt klart hvor mye det kan koste i Norge, eller når det kommer på marked her, men det er per i dag mulig for deg å reservere en bestilling hos Tesla. Solcelleflisene deres vil trolig offisielt komme til Norge i løpet av 2022 og 2023.
Nortekk selger solcelletakstein som sitt eneste solcelle-relaterte produkt. Anleggene deres koster for rundt 100.000 til 130.000 kroner. Siden bedriften i hovedsak er en taktekker-bedrift, tar de også på seg monteringsarbeidet.
Otovo har en litt unik tilnærming til salg av solcelleanlegg. De leaser nettopp anleggene sine til privatpersoner og bedrifter. Det vil si at du leier et solcelleanlegg, fremfor å kjøpe det. Du betaler et fast beløp i måneden til Otovo, og får sjansen til å kjøpe anlegget senere dersom du ønsker det. De selger også hele anlegg, og det er vanlig at pristilbudene deres starter på 39.000 kroner.
Sun-Net produserer mange typer solceller, deriblant solcelletakstein. De samarbeider derfor tett med taksteinfirmaet Skarpnes, som du også kan bestille solcelletakstein og montering gjennom. De selger solcelletakstein for cirka 2.000 kroner per kvadratmeter, og oppgir dessverre ikke priser for noe annet på hjemmesiden.
Om du på grunnlag av økonomi er usikker på om du bør investere i et så stort og kostbart prosjekt som et solcelleanlegg, så finnes det heldigvis støtteordninger som kan lette på trykket. Enova er en statlig styrt støtteordning som har som mål å gjøre Norge mer klimavennlig, gjennom å støtte privatpersoner og bedrifter som gjennomfører tiltak for en bærekraftig og miljøvennlig framtid.
Enova gir 7.500 kroner i grunnbeløp om man søker om støtte og oppfyller alle kravene deres. Man kan få opp til 32.500 kroner i støtte, og nøyaktig hvor mye du får vil komme an på hvor mange solceller du installerer, samt kapasiteten til anlegget. Enova gir per i dag 1.250 kroner per installerte effekt opp til 20 kW, i tillegg til grunnbeløpet på 7.500 kroner.
Det ligger en del krav bak støtten, og det er ikke mulig å få støtte uten å oppfylle alle kravene deres. Først og fremst har Enova krav om at installasjonen må gjennomføres av en profesjonell ansatt i en registrert bedrift. Du må ha dokumentasjon på dette, og den dokumentasjonen skal du få av montørene etter jobben er ferdig. Det kan ikke ha gått mer enn maks 12 måneder siden installasjonen var ferdig når du søker. Om det har gått mer enn 12 måneder, vil du få avslag.
Det er viktig at du dokumenterer hvor mye alt kostet, med eventuelle kvitteringer, fakturaer, og annet. På den måten sikrer du at du får så mye som mulig i støtte. Anlegget ditt må også være koblet til strømnettet, og tiltaket må ha vært startet, gjennomført og betalt av deg. Dette er spesielt viktig om solcellene er på et splitter nytt hus, siden de ikke gir støtte til anlegg som har blitt montert som følge av at det var i et pakketilbud fra et byggefirma.
Vi anbefaler å hente inn tilbud fra så mange leverandører som mulig. På den måten kan du få en større variasjon i pristilbud, og du kan selv velge den som har den beste kombinasjonen av pris og kvalitet. Om du gjør dette, er det også svært viktig at du sammenligner det som inkluderes i pristilbudene og det som ikke inkluderes. På den måten unngår du å gå i en felle hvor du ender opp med å betale mer, fordi det som ikke ble inkludert var dyrere som tillegg.
Det kan også være lurt å søke opp referansene til leverandørene. Mange har referanser på hjemmesiden sin, men det kan være lurt å ta en titt i andre internettforum også. Eventuelt kan du spørre bekjente om de har noen gode råd til deg - kanskje vet naboen din med solceller på taket noe om hvilke bedrifter som er bedre i ditt område?
Hvis du vil slippe å kontakte leverandører, sjekke referanser og finne ut hva som er inkludert i prisene selv, kan vi gjøre alt dette gratis for deg. Via vår anbudstjeneste her på Solsmart kan du enkelt og uforpliktende motta tilbud fra flere solcelleaktører.
Vi anbefaler deg å bli medlem av strømnettet, uansett om du planlegger å søke om støtte fra Enova eller ikke. Du får for øvrig ikke støtte fra Enova om du ikke er tilkoblet strømnettet. Via strømnettet kan du for eksempel selge overskuddsstrømmen din, noe som kan være spesielt gunstig om sommeren. Du kan også kjøpe strøm av andre som selger sitt overskudd, og på den måten sikre at du kjøper strøm som har blitt laget på en fornybar måte.
Uansett om du ønsker solcellepanel for en lavere strømregning eller for å ha en positiv og bærekraftig innvirkning på fremtiden, så er solcelletak et valg som vil gagne mange. Det kan være et økonomisk hardt valg for mange på kort sikt, men med tanke på det du får tilbake i overskuddsstrøm og lavere regninger, samt den statlige støtten, så vil du nok ikke angre på at du investerte i et solcelletak!
Ønsker du pristilbud på solcelletak, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Trygt, enkelt og uforpliktende
Gjør smarte solcellevalg