Vil du vite mer om solpanel? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva solpanel er, hvor mye det koster, hva du kan spare, og mye mer. Visste du at det finnes solpanel som kan bøyes etter overflaten den festes på? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på solpanel, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Solpaneler er en spesifikk type paneler utformet av glass og metall, som konverterer sollys til elektrisitet. Solpanel kalles også solcelleanlegg eller solcellepanel. Solpanel kan installeres mange ulike steder og er en svært fleksibel form for teknologi som lar deg utvinne elektrisitet der du trenger det. Eksempler på steder hvor man kan plassere solpaneler, er på bobiltaket, båtdekket og hustaket ditt. Det er også mulig å montere solcellepanel på nærliggende steiner på eiendommen din, dersom sollyset strekker best til der.
Det er vanlig å koble solpanelene til husets elektriske anlegg, mens man på hytta kan koble dem til det elektriske anlegget eller til et batteri. Slik blir strømmen produsert for dernest umiddelbart å bli brukt.
Det kan være at man produserer mer strøm enn det man ender opp med å bruke, spesielt på sommeren, og overskuddet kan da selges tilbake til strømnettet. Ettersom det nesten er umulig for de fleste å produsere nok strøm til å være selvforsynt, vil du mest sannsynlig måtte kjøpe strøm fra det selvsamme strømnettet i de periodene hvor solen ikke skinner like mye, for eksempel på vinteren - når dagene er langt kortere og solen varmer mindre enn i sommermånedene.
Hvordan solpaneler og teknologien som ligger bak disse fungerer på et teknisk nivå, kan være litt utfordrende å forstå i begynnelsen, men vi skal se på en enkel forklaring, slik at du lettere kan forstå hva du betaler for. Enkelt forklart så fanger solcellen i panelet opp varmeenergi via solstråler. Det frigjøres elektroner når solstrålene treffer solpanelet eller solcelletakstein, og det er denne prosessen, og disse elektronene, som genererer elektrisitet. For å effektivisere solpanelene mest mulig, benytter man grunnstoffet silisuim i solpanelet. Silisium er en såkalt halvleder og påvirkes lett av andre stoffer; den elektriske ledningsevnen kan endres betraktelig under gitte forhold. I solcelleanlegg kombineres det med fosfor og bor.
Totalprisen for solpaneler kan ligge på rundt 150.000 til 250.000 kroner. Den endelige prisen inkluderer alle panelene man ønsker å installere, samt monteringen (med fastpris og estimert samlet timepris). Prisen kan være både lavere og høyere enn vårt prissjikte, alt ettersom hvilket merke du velger, hvor lang tid monteringen tar, hvor stort anlegg du skal ha, og mye mer. Dersom du ønsker solpanel til bobil eller båt, kan man finne pakkepriser på mellom 4.000 og 14.000 kroner. Det er ikke pakkepriser for solcelleanlegg til tak, da plassering i forhold til himmelretning og nærliggende objekter som lager skygge, er individuelt og kan være forskjellig bare mellom to nærliggende naboer - hvor stort anlegg man har potensialet til å ha vil derfor variere fra husstand til husstand.
Det er en del som påvirker prisen til solpanel, og mye av det har med hvilken type solpanel du ønsker. Det aller vanligste til private hjem er solcellepanel (ofte med blå plater), eller solcelletakstein. Vi skal se mer på disse variantene i seksjonen “Forskjellige typer solpanel” lengre ned i denne guiden, men prismessig vil blå solcellepaneler ofte koste rundt 2.500 til 3.000 kroner per kvadratmeter. Solcelletakstein ligger vanligvis på 4.000 til 5.000 kroner per kvadratmeter.
Monteringen er en av de mest kostbare elementene i prisen, og det frarådes sterkt å gjøre det selv i håp om at det skal gjøre alt billigere. Siden solpaneler konverterer sollys til strøm, sier det seg selv at noe av monteringen går ut på el-installasjon. Omtrent all type el-installasjon må gjøres av en profesjonell, med riktig sertifisering og kunnskapsnivå. Montører som jobber med solpanel har all denne kunnskapen. Montører som jobber med solcelletakstein har i tillegg kunnskap rundt det å legge tak. Det er denne typen kunnskap og sikkerhet man betaler for, når man betaler for montering.
Det er også en risiko involvert i å montere solpanel på tak; uten riktig utstyr, kan du risikere at du faller ned fra taket. Avhengig av hvor høy bygningen er, kan naturlig nok et fall få store konsekvenser. Det er derfor best å overlate det til profesjonelle som har alt av nødvendig utstyr og gode tiltak for sikkerhet klart på forhånd.
Det kan også være greit å vite at man kan ende opp med å måtte betale dyrt i lengden, dersom man ikke benytter en profesjonell montør. Mange forsikringer gjelder ikke for eventuelle mangler, feil, eller skader som oppstår av installasjoner som ikke er gjort av profesjonelle. Støtteordninger, som for eksempel økonomisk støtte gitt av det statlige organet Enova, gir heller ikke støtte dersom arbeidet ikke er utført av en ordentlig montør. Du kan altså ende opp med å betale enda mer i lengden.
Stadig flere banker tilbyr grønne huslån, om du kjøper eller har tenkt til å oppgradere boligen din til energimerke A eller B. Solpaneler er en del av dette. Mange banker har et krav om at du må oppfylle de samme kravene som Enova har til enhver tid. Hvilke krav Enova har, kan du lese mer om i seksjonen som omhandler Enova lengre ned i denne guiden.
Det ligger i ordet solpanel at sol er viktig for at det skal ha noen form for funksjon. Avhengig av hvor du bor i Norge, kan det være vanskelig å vite hvorvidt det er verdt å investere i et produkt som er avhengig av solen for å kunne lage strøm. Heldigvis er det ikke så svart og hvitt at man må ha solskinn hele dagen, hele året, for at solpanelene lønner seg.
I Norge er solforholdene generelt best på Østlandet og Sørlandet, og det kan virkelig lønne seg med solpaneler i de områdene. Solpanel kan likevel også være et pluss i de delene av landet som ikke har like mye sol; for eksempel de delene av landet som har snøtunge vintre. Om du har vært borti snø, så er du nok kjent med at du må ha på solbriller selv om sola ikke er så sterk, fordi den treffer snøen og blender deg. Solpanel kan også få ekstra sol av at lyset reflekteres i snø! I tillegg fungerer solpanel bedre i kalde omgivelser enn i varme.
Utenom hvilket større geografisk område du bor i, så er det også viktig å tenke på nøyaktig hva som er rundt huset ditt. Kanskje har du et nabohus som skygger for taket ditt hele morgenen, eller et nærliggende fjell som gjør at du mister sollyset på ettermiddagen? Hvor på taket du ønsker å montere solpanelene er svært viktig, og kan være avgjørende for om solpanelet ditt får sollys i det hele tatt.
Når det kommer til solpaneler, er det et par relevante typer som du oftest vil se på markedet i Norge. Hvilken som passer deg best, kommer helt an på hva du ønsker ut av solpanelet. For å gjøre det litt lettere for deg å lete, skal vi kort se på tre typer solpanel som er svært populære på markedet nå.
Dette er den mest vanlige typen solpanel, derav navnet, og det som denne artikkelen i hovedsak handler om. Solpanel kan monteres på stort sett alle overflater. Solpanel har generelt sett større effekt enn andre typer, med 160 til 220 watt peak. Watt peak er måleenheten man benytter for å definere solcellens maksimale effekt. Levetiden til solpanel er på opptil 40 år.
Denne typen solpanel er stort sett lik førstnevnte, men i motsetning til vanlige solpanel, må man ikke feste tynnfilmsolceller på helt flate overflater. Tynnfilm gjør det mulig å bøye solpanelet der det trengs, som betyr at det er perfekt til bruk på båter og bobiler, hvor det sjeldent er god takplass i utgangspunktet.
Solcelletakstein er en variant av solpanelet som er utformet som vanlig takstein, slik at man kan ha “usynlige” solpaneler på huset. Siden solcelletakstein innebærer at du må bytte ut hele taket, er det litt dyrere enn et vanlig solpanel. Det er også litt mindre effekt, med 120 til 155 watt peak. Til gjengjeld har solcelletakstein en levetid på opptil 50 år.
I motsetning til solpanel, kan ikke solfangere produsere strøm. Denne typen panel er likevel i voksende populæritet i for eksempel sommerhytter. Dette er fordi de er ment for å varme opp vann, og fungerer dermed godt til for eksempel dusjen, oppvask, og annet som krever at du benytter varmt vann.
Den norske staten har et ønske om en mer bærekraftig fremtid, og det har ført til opprettelsen av støtteordningen Enova. Det er Klima- og miljødepartementet som har ansvar for ordningen. I korte trekk tilbyr Enova økonomisk hjelp til privatpersoner og bedrifter som gjennomfører prosjekter som leder til en mer klimavennlig hverdag og mindre klimautslipp. Mange av støtteordningene deres har med solcelleteknologi å gjøre.
Enova gir opptil 32.500 kroner i støtte til privatpersoner som produserer egen elektrisitet, selv om du ikke er helt selvforskynt og fremdeles benytter strømnettet. Du får 7.500 kroner i basisstøtte om søknaden blir godkjent, og resten av beløpet kommer an på kapasiteten til anlegget ditt. Enova har en rekke krav til hvordan du kan få støtte, som vi skal se på nå.
Enovas krav for å få økonomisk støtte:
Nøyaktig hvilke dokumenter de ønsker av deg, utenom faktura og dokumentasjon av monteringen, vil bli detaljert beskrevet når du starter søknadsprosessen. Hvor lang tid det tar før du får svar kan variere litt, men det pleier ikke å ta for lang tid før søknaden din er behandlet. For flere detaljer om både søknaden og søknadsprosessen, anbefaler vi at du tar en titt på Enovas nettsider. Der kan du også kontakte Enova direkte, dersom du har spørsmål. Om du ønsker, kan du lese vår komplette guide som tar for seg alt du trenger å vite om Enova sin økonomiske støtte til solceller.
Solpanel er en langsiktig investering, og det kan ta ganske mange år før du har tjent inn igjen alt du brukte på hele prosessen. Det er likevel noen goder, annet enn bærekraftig strøm, som du kan nyte. For eksempel kan du tjene penger på å selge overskuddsstrøm til strømnettet. Dette gjør du ved å inngå en plusskundeavtale med strømleverandøren din. Leverandører er ikke pliktige til å kjøpe strømmen din, så det er ikke veldig lurt å kjøpe inn et større anlegg enn man trenger, i håp om å tjene ekstra på overskuddsstrøm. Det er likevel en fin løsning i de månedene man produserer en del mer strøm enn nødvendig.
Vi vil råde deg til å sjekke hvorvidt din kommune krever at du sender inn en søknad om tillatelse før du starter prosjektet. Enkelte kommuner kan ha spesielle krav rundt bygging av solpanel, og kravene kan variere fra kommune til kommune. Det kan også være at bosted i kommunen din påvirker hvorvidt du kan installere et anlegg; for eksempel om du bor stort sett isolert fra naboer, eller midt i et stort nabolag. Spesielt kan krav til installasjon gjelde om du bor i et eldre hus som kommunen ønsker å ivareta.
Flate tak kan også ha spesielle krav i mange kommuner. Om det ikke står klart nok på hjemmesiden til kommunen din, så anbefaler vi at du tar kontakt med dem direkte, fremfor at du går på en smell og plutselig ikke får tillatelse når du allerede har kjøpt inn alle solpanelene. Dersom du skal ha solpanel til bobil eller båt, trenger du ikke å søke om tillatelse.
På grunn av den høye prislappen for et helt anlegg, kan det virke skremmende å investere i solcelleanlegg i begynnelsen, spesielt om du er bekymret for hvordan det kan påvirke økonomien. Likevel kan man se at solpanel, uansett om det er et par til bobilen eller et helt annlegg til hjemmet, kan være en god investering på lang sikt. Med gode støtteordninger og mulighet til å selge overskuddsstrøm videre fra første stund, samt reduserte strømregninger, så er kanskje ikke solpanel et valg du, eller miljøet, vil angre på!
Ønsker du pristilbud på solpanel, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Trygt, enkelt og uforpliktende
Gjør smarte solcellevalg