Lurer du på hva solfanger koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om solfanger og prisen for å produsere din egen varmeenergi, inkludert hva du kan spare, hvilke støtteordninger som finnes samt hvilke alternativer som finnes der ute. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Vanligere enn solfangere er solcellepanel. Forskjellen er at der solcellepanel benytter solenergi til å produsere elektrisk strøm, fanger solfangere solenergi for å varme opp vann. Dette vannet brukes enten i springen, dusjen eller lignende, eller i radiatorer og rør i gulvet - altså som oppvarming av rommene i boligen. Oppvarming på denne måten skaper godt inneklima, i tillegg til å være miljøvennlig.
God dimensjonering av et solfangeranlegg er viktig, både når det gjelder antall solfangere, størrelse på akkumulatortank, tilkobling og styringssystem. Målet er minst mulig varmetap, og å sørge for optimal effekt. Vanligvis vil man dimensjonere solfangeren til å ta seg av 50 prosent av varmtvannsbehovet, eller 30 prosent av energibehovet ved kombinasjon med romoppvarming. Det vanlige er å ha to til tre solfangere. Om du også ønsker å bruke solenergien til oppvarming av boligen, trenger du flere. Antallet avhengig av størrelsen på bygget.
Om du velger platesolfangere, vil totalprisen for anlegget koste deg mellom 30.000 og 80.000 kroner. Med vakuumsolfangere vil summen sannsynligvis overstige 100.000 kroner.
Solfangere dekker altså ikke hele energibehovet i en enebolig. Det er snakk om delvis forsyning av energi til oppvarming, og du trenger tilknytning til strømnettet for å sikre jevn tilgang på varmeenergi gjennom hele året; vintersolen avgir for lite energi til å kunne dekke et normalt forbruk.
For en kombinasjonsløsning hvor romoppvarming inngår, i tillegg til varmtvannsforsyning, må du ut med større summer - om du da ikke allerede har det nødvendige rørsystemet på plass. Å tilrettelegge for vannbåren varme koster, blant annet fordi gulvet må legges på nytt - hvis det ikke er snakk om nybygg hvor det kan planlegges for solfangere og legges rør med en gang. Pris per kvadratmeter (pr m2) for å legge inn nytt rørsystem under gulvet, er anslagsvis mellom 500 og 1.500 kroner. Dyrest er det om du har parkett som må rives opp og deretter erstattes. Billigst blir det med fliser.
Bestilling av komplette anlegg inkluderer tilpasning til boligen din etter befaring, inkludert råd om plassering og størrelse på anlegget i samsvar med dine ønsker og behov. Det er også vanlig at installasjonen er bakt inn i prisen - utgiftene til et solfangeranlegg består av omtrent én halvpart installasjonsarbeid og nødvendig utstyr, og den andre halvparten av produktkostnader. Utover dette er det vanlig med 10 års garantitid.
Det som derimot ikke er inkludert, er eventuell tilrettelegging i form av tekniske arbeider som taktekking og legging av gulv. Dersom du aller helst vil ha en pakkepris som inkluderer alt du trenger, kan du vurdere å engasjere en entreprenør. En rørentrepenør vil ofte kunne være et godt valg i sammenheng med installasjon av solfanger som krever strukturelle endringer i boligen.
Vi kan minne om at muligheten for gratis befaring gir en god anledning til å få råd og pristilbud fra flere aktører. Dette gir deg et bedre forhandlingsgrunnlag, oversikt over markedet og større sjanse for at du ender opp med en løsning som passer både deg og lommeboka di.
I noen kommuner foreligger det søknadsplikt i forbindelse med montering av solfangere. Det betyr at du vil måtte sende inn en byggesøknad til kommunen din, og betale et gebyr. Prisen på dette varierer fra anslagsvis 2.000 til 10.000 kroner, og om søknad er nødvendig, vil dette utgjøre en ekstrautgift. Riktignok er solfangere som regel unntatt denne plikten.
Det finnes ulike type solfangersystemer. Vi skal først ta en kort teknisk gjennomgang av de ulike systemene, før vi går over på ulike type solfangere du kan benytte lengre ned:
Trykksatte solfangersystem: I trykksatte solvarmesystem er varmemediet en blanding av vann og glykol. Varmemediet hindrer væsken i å fryse til. Solfangerne i et trykksatt solfangeranlegg kan være både platesolfangere og vakuumrørsolfangere - de to typene solfangere til salgs i det norske markedet.
Trykkløse solfangersystem: I de trykkløse systemene er varmemediet kun rent vann. De inneholder også en akkumulatortank under trykk. Dersom temperaturen blir for lav og det er fare for frost, eller om den blir for høy og det er fare for at vannet skal begynne å koke, dreneres vannet automatisk ut av kretsen og over i denne tanken. Solfangeren er alltid helt tømt for vann når solvarmeanlegget ikke er i drift. I dette systemet er det platesolfangere som brukes.
Så over til de to typene solfangere:
Platesolfanger: Platesolfangere tåler snø, isdannelser og sterkt vind spesielt godt. Prisen for et enkelt solfangerpanel er vanligvis fra 6.000 kroner og oppover. Dette har lenge vært den mest brukte løsningen her til lands, men vakuumrørsolfangere har nå fått en større andel av markedet. En platesolfanger består av en plate - en absorbator laget av plast, aluminium eller kobber - og har små kanaler hvor et varmemedium sirkulerer, holder på og transporterer energien fra sola.
Vakuumsolfanger: Vakuumsolfangere, solfanger med vakuumrør, gir en bedre virkningsgrad enn platesolfangere, men er ikke like robuste i det norske klimaet. Vakuumsolfangere koster litt mer en platesolfangere - mellom 10.000 og 30.000 kroner per stykk, avhengig av størrelse.
Utover valg av type solfanger, må du velge bruksområde for solenergien og dimensjonering:
Kun varmtvann: Solfangere som kun skal brukes til oppvarming av tappevann, krever ikke så stort areal - rundt fem til åtte kvadratmeter. Den tilhørende varmtvannsberederen må da holde omtrent 300 liter.
Varmtvann og oppvarming av rom: En gjennomsnittlig enebolig vil kreve et solfangerareal på rundt 25 kvadratmeter for å kunne levere både varmt tappevann og energi til romoppvarming.
Off-grid solfanger: Dette er en bærekraftig og moderne måte å produsere varmtvann på, som er aktuell for bygg som befinner seg på områder med manglende infrastruktur. Vi snakker altså om frittstående, mindre solfangeranlegg laget med tanke på å dekke grunnleggende behov for varmtvann. Systemet opererer automatisk og har ikke behov for elektrisitet. Her er det snakk om en annen prisklasse enn for de store anleggene til eneboliger: Du finner off-grid solfangere til både under og over 10.000 kroner.
I Norge i dag er det flere som tilbyr solcellepanel enn solfangere. Men solfangere konkurrerer ikke med solcelleteknologien, da bruksområdene er ulike - solcellepanelene produserer strøm, mens solfangerne varmer opp vann. Det endrer ikke det faktum at utvalget er noe mindre når du skal velge solfangerleverandør. Av samme grunn kan det også være vanskelig å finne anmeldelser av firmaene og produktene på nett. Det gjør det desto viktigere å undersøke referanser (eller benytte seg av anbudstjenester som Solsmart som gjør dette for deg). Men, det at markedet er relativt lite, betyr ikke at solfangere er noen mindre dårlig investering.
Hvilken leverandør du går for, vil i stor grad spille inn på prisen. Blant dem du kan forhøre deg med og be om pristilbud fra, er Catch Solar, SGP Armatec AS og Inaventa Solar. Under finner du litt informasjon om hver av dem:
Catch Solar: Catch Solar tilbyr solvarmeanlegg som kan tilpasses kundens behov og integreres i byggets arkitektoniske utforming. De tilbyr kombinasjonsløsninger med blant annet biokjel. Biokjelen bruker bioenergi, det vil si ved, pellets eller flis, til å varme opp vann til radiatorer eller vannbåren gulvvarme. Firmaet har ikke prisene sine tilgjengelige på nett. Dels er nok årsaken konkurransehensyn, men også fordi den faktisk prisen for solfangersystemene vil avhenge helt av forholdene hjemme hos deg, hva som er mulig, og hva du ønsker deg.
SGP Armatec AS: Dette er landets eldste leverandør av utstyr til vannbåren varme. Ved å søke opp dette selskapet på kjente nettplattformer vil du kunne se at de har fornøyde kunder jevnt over. For priser ber de deg ta kontakt med dem direkte; slik kan de beregne hvor mange solfangere du bør ha til ditt prosjekt. SGP Armatec holder til i Asker, Bergen og Moss.
Inaventa Solar: Inaventa Solar er en norsk solenergibedrift, etablert i 2019. De har,som de skrive på nettsiden sin, kompetansen som skal til for å følge prosjekter fra planleggingsfasen og fram til ferdig installert anlegg. Pris for solfangeranlegg får du ved å be om et uforpliktende tilbud - kontakt dem direkte. Firmaet har kontorer i Asker og fabrikk på Jevnaker.
Om du gjør et enkelt søk på Google, ser du at solfangere selges også av andre tilbydere, kjedebutikker og nettbutikker, og da til varierende priser - fra cirka 7.000 til 24.000 kroner. Dette er mindre anlegg som egner seg best til blant annet hyttebruk eller campingliv. Før du eventuelt kjøper produkter fra andre aktører enn solvarmespesialistene, er det lurt å lese produktanmeldelser samt å undersøke reklamasjons- og garantitid.
De navngitte leverandørene vi har listet opp her, er blant de som er best kjent på markedet for solfangere. Men det betyr ikke nødvendigvis at det ikke finnes andre som har prisgunstige løsninger med god kvalitet. Det gjelder å undersøke markedet, hente inn priser og sammenligne tilbudene. Gå gjennom hva hver enkelt aktør faktisk inkluderer i sitt tilbud. Ved å registrere behovene dine hos oss i Solsmart, kan du bli kontaktet av solfanger-tilbydere i ditt lokalmiljø - da slipper du å kaste bort for mye tid på egne nettundersøkelser!
Noe av det viktigste du gjør for å sørge for en gunstig pris for et solfangeranlegg, er å velge leverandør/installatør med omhu. Det er vanlig å hente inn flere tilbud, enten over nett, eller ved å be om en gratis befaring fra flere aktører. Vi anbefaler at du forhører deg med minst tre. For å gjøre dette effektivt, er det lurt å benytte seg av anbudstjenester. Som tidligere nevnt; ved å bruke vår digitale tjeneste Solsmart får du gjort dette enkelt og gratis. Her finner du kvalitetssikrede selskaper. Og ja, vi har sjekket referanser - som for øvrig alltid er en god idé.
Avgjørende for prisen er også muligheten for statlig tilskudd: Enova gir økonomisk støtte til solfangere. Hvor mye du får, blir beregnet ut fra et grunnbeløp på 5.000 kroner. Deretter legges det til 200 kroner per kvadratmeter anlegg, opp til 25 kvadratmeter på det meste. Det betyr at maksimumsbeløpet er på 10.000 kroner. Videre er det greit å være klar over at du kan få mer penger tilbake hvis du kombinerer anlegget med andre energitiltak, som vannbåren varme og gjenvinning av gråvann.
For å få rett til støtte fra Enova må solfangerne være kjøpt og installert i løpet av de siste 20 månedene. Utgiftene knyttet til prosjektet må videre kunne dokumenteres, i henhold til lover og forskrifter. Installasjonen må dessuten være utført av et registrert firma, og det må være deg som privatperson som søker. Du kan få penger tilbake enten du har fått installert anlegget hjemme eller i en fritidsbolig, i Norge.
Å kjøpe og installere solfangere samtidig som du utfører andre planlagte og nødvendige byggeprosjekter, vil være mer prisgunstig totalt sett enn å skulle skulle gjøre disse jobbene separat. For i likhet med solceller, kan solfangere integreres i bygningsfasaden eller på taket, og om du skal renovere boligen eller bygge nytt, kan det tilrettelegges for solfangeranlegg i forkant, slik at prisen for installering går ned. En annen anledning til å velge solfangere, er ved bytte av varmtvannsberederen. Ellers har du et godt grunnlag om du allerede har vannbårent system hjemme.
I Norge utgjør oppvarming en stor del av energibruken, faktisk så mye som 78 prosent. Solfangere omdanner energien i solstrålene direkte til varme - fire ganger mer effektivt enn å gå veien om strøm. Solfangere kutter altså noe av behovet for elektrisitet til oppvarming av vann og bolig, og gjør denne jobben på en effektiv måte. Med dagens strømpriser, og med en viss sannsynlighet også fremtidens strømpriser, vil det absolutt kunne lønne seg å være uavhengig av strømnettet i så stor grad som mulig.
Solfangere er et automatisk oppvarmingssystem som krever lite vedlikehold. Og de holder som regel i mellom 20 og 30 år, i noen tilfeller lenger. Etter rundt 15 år, på det meste, vil du ha tilbakebetalt anlegget. Det vil si at du potensielt vil ha flere år med kostnadsfri energi. At energien i tillegg er kortreist og fornybar, er jo en bonus i seg selv. Solfangere bidrar med sitt for klimaet - og miljøet avlastes.
Å bruke solfangeranlegget i stedet for elektrisitet til oppvarming av vann kan videre spare deg for rundt 2.000 til 3.000 kroner i året. Dersom du i tillegg benytter solenergi til oppvarming av boligen, kan dette tallet bli så høyt som 8.000 kroner årlig.
Solfangeranlegg egner seg særlig godt for husholdninger som bruker over 20.000 kilowattimer per år, og det er også omtrent på dette nivået de fleste ligger. Et anlegg som dimensjoneres for en enebolig, og som kobles til tappevannsystemet, vil kunne dekke fra omtrent 40 til 60 prosent av tappevannsbehovet i løpet av et år. Når det gjelder oppvarming, vil de kunne stå for rundt 25 til 50 prosent.
Det er altså slik at solfangere kun står for delvis forsyning av energi til oppvarming, og at årstidene og været vil påvirke hvor mye effekt de kan gi, og hvor stabil forsyningen vil være. I månedene januar til februar vil effekten nødvendigvis være litt lavere enn i de lysere månedene resten av året. Men solinnstrålingen er faktisk bare 20 prosent dårligere på en overskyet dag, enn når solen skinner på blå himmel.
Solfangere har nemlig høy virkningsgrad. Virkningsgrad er et mål på hvor effektiv anlegget og prosessen er, og defineres som forholdet mellom utnyttbar effekt og tilført effekt. Der solceller har en virkningsgrad på under 20, ligger solfangere på mellom 50 og 80 prosent. Bruksområdene er tross alt ulike - solfangere produserer elektrisitet og solfangere varmer opp vann - men tallene taler for at solfangere er et virkningsfullt tiltak. Å bruke de to teknologiene i kombinasjon er også mulig og kanskje noe å vurdere.
Trygt, enkelt og uforpliktende
Gjør smarte solcellevalg