Vil du vite mer om batteri til solcelleanlegg? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om batterier som kan kobles til solcellepanel, hva dette koster, hvilke støtteordninger som finnes, batteripakker og mye mer. Solcelleanlegg er både pengebesparende og miljøvennlig. Visste du at du kan velge mellom å selge overskuddstrømmen eller lagre den og bruke den selv? Er du klar over hva de ulike måleenhetene betyr i forbindelse med batterier? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på batteri til solcelleanlegg, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Solcelleanlegg består av paneler, festesystemer, inverter, tilkopling til sikringsskapet og strømmåleren, og eventuelt batteri for lagring av solenerigen. Det har lenge vært vanlig å ha batterilagring tilknyttet solcelleanlegg, og da særlig i forbindelse med hyttebruk. Men solcellepaneler trenger altså ikke batteri for å fungere; overskuddsenergien kan eventuelt sendes videre ut i strømnettet. En fordel med å kombinere solcelleanlegg med slik lagring, er at man får benyttet en større del av solstrømmen selv. Om du har en hytte som ikke er tilknyttet strømnettet, vil dessuten strømanlegget være avhengig av en batteribank (et eller flere batterier). Generelt sett skal batteriene sørge for jevn tilførsel av nødvendig elektrisitet samt kunne fungere som back-up ved strømbrudd.
Fravær av sol i løpet av vinterhalvåret vil naturlig nok føre til mindre strømproduksjon enn hva man vil oppleve resten av året. En måte å løse dette på er å skaffe seg et backup-aggregat som kan kobles til en lader og sørge for nok strøm på batteribanken året rundt. Aggregatet vil da lade batteriet når det ikke er sterk nok sol. Det har lenge vært vanlig med 12-volts batteri, 12-volts anlegg, til lys og lignende på hytter her til lands. Med dagens strømbruk er det fort mest aktuelt med 230 volt.
Leverandører kan hjelpe deg med å regne ut hvor mye strøm du trenger hjemme eller på hytta, slik at du kan dimensjoneres solcelleanlegget etter dine behov. Også solenergiproduksjonen i perioden mellom hver hyttetur kan beregnes slik at batteriene kan lades opp og stå klare til bruk når du kommer frem.
For solcelleanlegg er ikke et batteri bare et batteri. Her kan du velge mellom ulik teknologi, bruksområder, egenskaper, kapasitet og prisnivå. Det kommer vi tilbake til i seksjonen “Typer og varianter”.
Strømleverandøren Fjordkraft, Solcellespesialisten og solcelleleverandøren Otovo er blant dem som selger solcellepanel, da gjerne i form av komplette pakkeløsninger. Batterier til energilagring kan kjøpes separat hos blant andre Strømløs, 2soler og Sunwind.
Et solcelleanlegg innebærer gjerne arbeid med elektrisitet, og slik arbeid skal alltid utføres av sertifiserte fagsolk som elektrikere og kvalifiserte solcelleinstallatører. Om du likevel utfører noe av arbeidet selv, vil det kunne påvirke garantien negativt i tillegg til at du vil miste retten på Enova-støtte.
Batteri til solcelleanlegg til en vanlig norsk bolig kan koste deg 50.000 eller til og med 100.000 kroner. Men også langt mindre: Det finnes en rekke solcellebatterier til mellom 4.000 og 9.000 kroner.
Batteriene i det dyreste prissjiktet inkluderer gjerne slikt som teknisk service på nett eller over telefon og lagring av energien på dagen som gjør at du kan bruke den om natten. De skal også være økonomiske i bruk og miljøvennlige, robuste, plassbesparende og ha høy kapasitet, et svært høyt antall ladesykluser.
Under skal vi også gå gjennom noen veiledende stykkpriser for de ulike typene batterier samt prisen for hele anlegg:
Litiumbatterier koster fra 750 kroner og opp til nærmere 20.000 kroner. Batteripakker med flere batterier og stor kapasitet vil kunne koste 85.000 kroner. De dyreste variantene kan brukes i i hytter og hus hvor man ønsker å bruke hvitevarer som komfyr, oppvaskmaskin, vaskemaskin, uten å måtte starte et eventuelt aggregat for ofte.
Et AGM-batteri til et solcelleanlegg koster alt fra 900 til 6.500 kroner. De dyreste variantene takler utladning bedre, og har gjerne høyere verdi målt i ampere.
Gelbatterier ligger på mellom 3.000 og 7.000 kroner, og våtbatterier på mellom 1.500 og 3.500 kroner.
Batteriladere kan du få kjøpt fra rundt 1.000 kroner til rett over 8.000.
Til en vanlig enebolig vil du gjerne trenge mellom 25 og 35 solcellepaneler, til svært varierende stykkpris. Et Solcelleanlegg, hvor solcellepanelene, installasjon og eventuelt batteri inngår, kan koste alt fra 150.000 og opp til rundt 250.000 kroner. Prisen avhenger selvfølgelig av hvor stort anlegget er og andre faktorer knyttet til terreng og byggets egenskaper som kan gjøre prosjektet mer komplisert og tidkrevende.
Å installere solcellepanel er generelt sett en relativt kostbar investering. For at det skal lønne seg, må du vurdere investeringen i et lengre tidsperspektiv. Men husk også at solcelleanlegget normalt sett vil øke verdien på eiendommen din.
For en vanlig husholdning vil et solcelleanlegg kunne dekke 10 til 20 prosent av det årlige strømforbruket. Over en periode på rundt 30 år vil dette kunne utgjøre store verdier. Det er klart at strømprisen, som jo er forutsigbar, gjør det vanskelig å si noe helt sikkert om lønnsomheten. Men tendensen er at strømmen blir dyrere, og dermed at et solcelleanlegg vil kunne lønne seg også i tiden fremover.
For å få eksakte priser på solcelleprosjektet ditt må du kontakte aktørene direkte. De skreddersyr løsninger for deg, etter behov og ønsker. Og som regel er det gratis å få et pristilbud. Bruk gjerne litt tid på å hente inn og sammenligne tilbudene. Det kan ofte gjøres over nett og skal ikke ta lang tid. Når du skal velge batteri, er det greit å spørre forhandleren om produktets forventede levetid - 10 til 12 år er vanlig - samt garantitid.
Batteriprodusentene utfører et egen type test på batteriene sine, rangerer dem og merker dem med verdier for kapasitet. Typiske tidsperioder for en test er 10, 20 og 100 timer. Anta at du har et batteri på 100 amperetimer testet over en 20 timers periode: Verdien 100 fordelt på 20 timer gir 5 ampere. Det betyr at batteriprodusenten hevder at batteriet kan klare en belastning på 5 ampere i 20 timer før batteriet er utladet. C-verdiene forteller altså hvor lang tid batteriet har før det lades ut. Når du vurderer et batteri, må du se på batterikapasiteten - se C-verdien i sammenheng med antall ampere og/eller amperetimer batteriet har.
For øvrig er C100 passende for anlegg til hytter. Et typisk solcelleanlegg i en hytte benytter lite strøm, men over en lengre periode, ved langsom utladning (hundre timer). Det er da mest interessant å vite hvor mye strøm man kan trekke ut av batteriet over tid. Dette mens C10-batterier er laget for å gi mye strøm over en kort periode. C20 er den standarden som oftest benyttes i biler, båter og kjøretøyer - et bilbatteri skal på kort tid kunne gi høy startstrøm til startmotoren, som starter bilen.
Batterier som skal fungere som batteribank for solcellepaneler, har ulik kvalitet og egenskaper avhengig av formål og bruk, og det er nok lurt å få hjelp av fagfolk når du skal gjøre valget ditt. Uansett er det greit å ha litt oversikt:
Blybatteri: De tradisjonelle blybatteriene fungerer godt, regnes som rimelig, men er tyngre og større enn et litiumbatteri.
Litium: Litiumbatterier har større kapasitet enn blybatterier, veier mindre og har lengre levetid - men er i utgangspunktet mindre effektive i minusgrader. De har lav vekt og volum i forhold til energikapasiteten. Dette er batteriene som brukes i el-biler og stadig oftere i solcellenalegg hvor det behøves lang levetid og sikker strømforsyning. Litiumbatterier passer i store solcelleanlegg med inverter og 230 volt. De kan lades med de fleste batteriladere. Litiumbatterier er vedlikeholdsfrie og passer om du trenger en batteribank med lang levetid. For øvrig skal de ikke brukes som startbatteri.
Våtbatteri: 12-volts, våtbatterier er et annet ord for bly- eller syrebatteri med flytende væske. Disse er vanlige i bil og båt. De har ofte en form for skrukorker eller propper over hver celle til inspeksjon og etterfylling av vann, men kan også være lukkede.
AGM: Denne typen batteri har oftest en spenning på 12 volt, og passer til solcelleanlegg og bruk på hytta. Det har lang levetid og tåler godt å bli helt utladet. I motsetning andre typer kan AGM-batteri brukes som startbatteri uten at det går på bekostning av levealder; i et anlegg hvor det innimellom er behov for høy effekt, til husholdningsapparater i hytte eller bobil for eksempel er AGM-batteriet et godt valg. For batteri til solcelleanlegg anbefales ofte energilagring ved bruk av denne batteritypen.
Gel: Denne typen fungerer godt som “bank” i solcelleanlegg. Spenning er som regel på 6 eller 12 volt. Gelbatteri tåler å bli helt utladet, mange ganger, og har svært lang levetid. Gel tåler dessuten kulde bedre enn AGM og våtbatterier; de yter bedre i lavere temperatur og klarer å ta imot strøm også i sprengkulde. Gel-batteri har høy indre motstand og egner seg derfor ikke som startbatteri til motorer.
Det enkle svaret på dette spørsmålet er nei, ikke strengt nødvendig. Men kanskje ønsker du en løsning for batterilagring for å være mer selvforsynt. Da er det klart at ekstra lagring øker utnyttelsen av den strømproduksjonen du har med solcellepanelene. Batterilagring fungerer også som nødstrømsaggregat ved strømbrudd. Det vil også hjelpe til med å holde strømforsyningen stabil. Og et fulladet batteri kan holde liv i lys og fryser i mange dager.
Den mengden strøm som det gjerne er aktuelt å skulle lagre i et batteri, soloverskuddet, vil gjerne utgjøre omtrent 10 prosent av den totale mengden et solcelleanlegg produserer i året. Men i stedet for å lagre strømmen i en energibank, kan du gjennom strømleverandøren din få tilgang til en egen konto tilknyttet en app som lar deg selge overskuddsstrømmen ut i markedet til spotpris.
Strømleverandørene har plikt til å ta i mot strømmen din, men det varierer hvilken pris de ulike aktørene vil tilby deg. Det kan nevnes at det er konkurranse om å få deg med solcelleanlegget ditt som kunde; det skal være mulig å få gode vilkår på overskuddsstrømmen slik markedet er i dag.
Hva som er best, å selge strømmen eller selv å utnytte den egenproduserte energien i så stor grad som mulig, er ikke et enkelt spørsmål, og de ulike aktørene strides og lar nok fort egeninteressen ta side i blant.
Det bør også nevnes at batteripakker til lagring av solenergi i større skala er relativt kostbare, og de kan dessuten ikke lagre energi nok til å dekke mer enn en brøkdel av dagsforbruket til en gjennomsnittlig norsk bolig. Da kan det være bedre å kjøpe et solcelleanlegg som er dimensjonert for det strømforbruket du faktisk har, i så stor grad som mulig.
Batteribanken er en grunnleggende del av investering i nytt solcelleanlegg; vi anbefaler at du bruker tid på å sammenligne spesifikasjonene for de batteripakken du velger, gjerne i samråd med en spesialist. En grei regel er å velge det tyngste batteriet om du har to alternativer som begge er oppgitt med samme antall amperetimer. I tillegg bør man unngå merkeløse batterier.
Det er godt å vite at solcellepanel nesten er helt vedlikeholdsfrie, og at de varer i så lenge som 30 til 40 år - og batterier i 10 til 12 år. Inverterne må gjerne byttes ut et par ganger i løpet av anleggets levetid. Dét til tross, solcellepanel kan lett vurderes til å være en fornuftig investering, både for miljøet og muligens for lommeboka di - en som vil bli enda bedre på sikt etterhvert som markedsprisen for strøm øker.
Vit at du alltids har muligheten til å utvide solcelleanlegget ditt med ekstra paneler og batterier hvis du trenger å produsere strøm raskere, eller om vil ha større lagringskapasitet. Tradisjonelle blybatterier og AGM-batterier har gjennom mange år vært de foretrukne alternativene for hyttefolk med 12-voltssystemer basert på solceller. I de senere årene har litiumbatteriene tatt en stadig større del av markedet, samtidig som 230-voltssystemer har blitt vanligere. Nå kan også blykrystallbatteriene bli en utfordrer - denne grønne batteritypen skal kunne vare lengre enn andre typer og være mer effektive. Det vil fremtiden vise.
Ønsker du pristilbud på batteri til solcelleanlegg, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Trygt, enkelt og uforpliktende
Gjør smarte solcellevalg