Vil du vite mer om solcellepanel til hytter? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om solcellepanel til hytter og fritidsboliger, hva det koster, hvilke alternativer du har og mye mer. Ved bevisst strømbruk kan du gjøre hytta di helt selvforsynt. Visste du at solcellepanel fungerer godt selv om det er kaldt ute? Og er du klar over hvilke støtteordninger som finnes? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på solcellepanel til hytta, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Det er minst like gunstig å montere solcellepanel på hytta som å ha solcellepanel hjemme. En hytte bruker jo som regel mindre strøm enn en vanlig bolig, og dessuten svært lite strøm når den ikke er i bruk. Det gjør det mulig å gjøre fritidsboliger og hytter selvforsynt med fornybar energi. I en hytte som allerede har innlagt strøm, vil et solcelleanlegg kunne redusere strømregningen mens i en hytte uten innlagt strøm, kan et solcelleanlegg øke komforten på hytta betraktelig.
Et solcelleanlegg består av solceller som henger sammen og danner solcellepaneler. Solcelleanlegget innbefatter festemidler, strømkabler, batterier, koblingsutstyr og vekselrettere, også kalt regulator eller inverter, samt en eventuell elektrisk tilkobling til sikringsskap og strømnettet. Det omgjør solenergien til strøm som lagres i en egen batteribank. Batteribanken lades opp slik at systemet kan stå klart når du ankommer hytta.
Solcellepaneler kan monteres på taket, på veggen eller tilknyttet en enkeltstående energibod. En energibod er et lite bygg med solcellepanel på taket som inneholder batteribank og aggregat. For å feste solcellepaneler til veggen benyttes veggbraketter. På taket festes de oftest med takstativer. Takmontering er for øvrig særlig aktuelt om hyttetaket vender sør eller sørvest. Videre er det tre måter å montere takpaneler: I form av solcelletakstein, solceller på eksisterende tak eller solceller innfelt i taket.
Et solcelleanlegg koster vanligvis mellom 10.000 og 250.000 kroner, inkludert installasjon. Prisen avhenger selvfølgelig av hvor stort anlegget er. Samtidig er det utgifter til installasjonen som utgjør den største kostnaden ved anskaffelse av solcellepanel til hytter.
Hvilken type solcelleanlegg du velger, har også mye å si for prisnivået. Et frittstående anlegg koster fra 10.000 kroner og oppover, mens startprisen for et nettilknyttet anlegg ligger vanligvis på minst 50.000 kroner.
For å få eksakte priser på solcelleprosjektet ditt må du kontakte aktørene direkte. Bruk gjerne litt tid på å hente inn og sammenligne pristilbud. Det kan du ofte gjøre enkelt via leverandørenes nettsider, eller du kan bruke vår gratis anbudstjeneste her på Solsmart. Sjekk gjerne i alle tilfeller produkt- og ytelsesgaranti: 10 års garanti er vanlig.
Det er altså relativt kostbart å anlegge solcellepanel, men det kan også vise seg å være en lønnsom investering. Tendensen er at markedsprisene på strøm øker, noe som vil gjøre eget strømanlegg ekstra smart. Med solcellepanel på taket eller hytteveggen, går strømmen rett fra anlegget og inn til deg, der du trenger den. Ettersom strømmen da ikke behøver å fraktes via kraftnettet, slipper du å betale nettleie. I tillegg vil solcellepanelene være med på å øke verdien på hytta.
Det er mulig å samle opp og registrere den strømmen du produserer selv, men ikke får brukt, i en “solkonto” som kan betjenes med app. Herfra kan du selge strømmen til spotpris videre ut i markedet. Det forutsetter at du har en avtale om dette med strømleverandøren din.
Til tross for Enova-støtte og besparelser på strømregningen er det ikke garantert at du vil tjene inn utgiftene som går med til å anlegge solcellepanel, selv om mulighetene for at anlegget vil være lønnsomt over tid utvilsomt er tilstede. Men, verdifullt er det jo også at strømmen du produserer med solcellepanel er miljøvennlig. Vær oppmerksom på at Enova ikke gir økonomisk støtte til hytter som ikke er tilkoblet strømnettet.
I Norge kommer det meste av strømmen fra vannkraft. Men i perioder er det nødvendig å importere strøm fra utlandet hvor energikildene ikke nødvendigvis er like rene. Utstrakt bruk av solceller her til lands vil derfor være positivt i et miljøperspektiv.
Så, to fakta om norske forhold og solcelleanlegg som kanskje vil overraske: Én: Snø øker antallet solstråler som treffer solcellepanelene ved hjelp av refleksjoner. To: Kulde bidrar til at solcellepanelet lekker mindre strøm per solstråle. Solcellepaneler kan altså nyttiggjøre seg av vintersolstrålene i større grad enn du kanskje tror. Utfordringen med den norske vinteren er at solen står lavt og dagene er korte. Fravær av sol i løpet av vinterhalvåret vil naturlig nok føre til mindre strømproduksjon enn hva man vil oppleve resten av året. En måte å løse dette på er å anskaffe et backup-aggregat som kan kobles til en batterilader og sikre nok strøm på batteribanken året rundt.
Ellers er det slik at solcelleanleggene tåler vær og vind i lang tid, og snøen sklir lett av panelene. I tillegg kan disse ta av for mye av den slitasjen som taksteinene ellers ville blitt utsatt for. Det er heller ikke særlig mye vedlikehold knyttet til slike anlegg, og de kan vare i så mye som 30 til 40 år. De delene av anlegget som omdanner og tilpasser strømmen så den kan brukes - invertere, typisk to stykker - må riktignok byttes ut, anslagsvis et par ganger i løpet av anleggets levetid.
For best mulig utnyttelse av den nordiske solen bør solcellepanelene plasseres slik at de kan stå vinkelrett mot solstrålene midt på dagen. Som regel er det mest hensiktsmessig å plassere dem på taket, men hytteveggen eller et frittstående stativ fungerer som nevnt også godt hvis solforholdene tilsier det.
Mengden strøm man har behov for, planlagt lengde på hytteoppholdene og hvilke apparater du tenker deg, vil være med på å avgjøre hvor kraftig solcelleanlegg du trenger. Det finnes anlegg tilpasset 12-voltsapparater som lyskilder og ladere samt kombinasjonsløsninger og anlegg som tilrettelegger for apparater som driftes av 230 volt. Det følger av dette at “solstrømpakkene” kommer ulike prisklasser. Under finner du noen eksempler:
Anlegget bør ha litt større kapasitet enn hva det apparatet som krever mest strøm, trenger. Hvis støvsugeren trekker 2.000 watt, bør anlegget ha en kapasitet på 3.000. Men da kan du altså ikke støvsuge og samtidig bruke en vannkoker, for eksempel. Det krever en kraftigere solstrømpakke.
Ved siden av å velge blant de nevnte pakkene, må du vurdere batteriteknologien: Blybatteri fungerer godt og er rimeligere, men samtidig tyngre og større enn et litiumbatteri. Litiumbatteriene, på sin side, har større kapasitet, veier mindre og har lengre levetid - men er i utgangspunktet mindre effektive i minusgrader. Søk gjerne ekspertråd her, og velg et batteri som passer budsjett, bruksmønster og klimaet på hytta. Videre har du alltids muligheten til å utvide solcelleanlegget med ekstra paneler og batterier hvis du trenger å produsere strøm raskere, eller om vil ha større lagringskapasitet. Du kan også supplere med for eksempel en strømgenererende vindmølle - plassert oppå en energibod, for eksempel.
Du har videre ulike valg for plassering av solcellepanel på taket. Det vanligste er å feste solcellene over taksteinen, enten den er gammel eller ny. Da skjules og beskyttes taket av panelet. Et alternativ til denne tradisjonelle monteringen, er å bruke solceller i stedet for takstein. De siste årene har det blitt utviklet egne typer solcelletakstein som gir et pent resultat. Slike løsninger koster litt mer. Derfor er det mange som heller foretrekker å felle ned solcellepanelene i taket. Da kan man fjerne takstein i et område og erstatte det med solcellepanel slik at solcellene integreres og blir en del av selve taket. Det er noe å vurdere om du er i ferd med å bygge ny bolig, fordi du da sparer kostnadene med å legge ny takstein over store deler av taket. Det kan også være en god løsning hvis du har et eldre tak og ønsker å montere nye solceller uten å bytte ut alle taksteinene.
Solcelleanlegg kan kjøpes via ulike strømleverandører eller hos uavhengige selgere. Det er vanlig å kjøpe installasjonspakker som inneholder alt du trenger for å kunne ta i bruk anlegget. Fjordkraft, Solcellespesialisten, Lyse, Otovo og Hyttetorget er blant dem du kan kontakte. Det er avgjørende å finne ut hvor din hytte har best solforhold, hvor mange solcellepanel du trenger, ja, å få gjort en god vurdering av taket eller andre steder hvor det kan være aktuelt å feste panelene.
Energiboder leveres som ferdig produkt, men andre typer installasjon og montering av et solcelleanlegg innebærer gjerne arbeid med elektrisitet. El-arbeid skal alltid utføres av elektrikere. Om du likevel utfører noe av arbeidet selv, vil det kunne påvirke garantien negativt i tillegg til at du vil miste retten på Enova-støtte.
Du har krav på økonomisk støtte til solcellepanel, hvis alle kriteriene for dette er oppfylt. Det statlige organet Enova gir støtte til anlegg både hjemme og på hytta, forutsatt at du ikke har utleie som formål og forutsatt at boligen eller hytta er tilkoblet strømnettet. Har du med andre ord en hytte som ikke er tilkoblet strømnettet, får du ikke støtte. For å få støtte registrerer du kostnadene hos Enova etter at anlegget er installert og betalt, og legger ved alle relevante kvitteringer.
Med det sagt tar vi et priseksempel: Hvis solcelleanlegget koster cirka 60.000 kroner, vil staten kunne støtte deg med rundt 10.000 kroner.
Den maksimale summen du kan få for solcelleanlegg, er 32.500 kroner - du får 1.250 kroner per kWp installert effekt, inntil 20 kW i tillegg til 7.500 kroner i grunnstøtte.
Spør gjerne solcelleleverandøren din om låneavtaler, eller forhør deg med banken din direkte: Noen banker tilbyr nemlig egne lån og nedbetalingsplaner for solcellepanel. Pengestøtten fra Enova kan brukes til å betale ned på et slikt lån, eller til noe annet - det velger du helt selv.
Leverandørene vil også kunne hjelpe deg med å utarbeide søknaden om pengestøtte. Også fylkeskommunen kan tilrettelegge økonomisk for slike prosjekter, avhengig av hvilket fylke du bor i. Støtten får du altså enten fra fylkeskommunen eller Enova, det er ikke mulig å motta støtte fra begge instanser.
En god nyhet er at du kan kombinere solcelleanlegg med andre energitiltak i form av el-produksjon, varmepumpe og lignende. Gjør du flere tiltak som støttes av Enova, kan du altså øke støttebeløpet.
I noen kommuner er det for øvrig søknadsplikt for solcelleanlegg; før du monterer solcelleanlegg, for eksempel en frittstående energibod, bør du kontakte kommunen din for en avklaring. Generelt sett kan både boder og paneler på tak og vegger kunne settes opp problemfritt.
En viktig del av planleggingsfasen før et slikt grønt prosjekt, er å tenke gjennom hvilket utstyr du ønsker å ha på hytta og å beregne hvor lange de lengste hytteoppholdene vil være. Er det bare snakk om strøm til enkel belysning, TV og mobillading? Eller ønsker du også strøm til kjøleskap, komfyr, vannpumpe og støvsuger for eksempel? Dette vil avgjøre hvor stort solcelleanlegget bør være, og hva det vil koste - om du kan klare deg med egenprodusert strøm alene, eller om det er mer gunstig for deg å bruke panelene til å supplere tilgangen til strømnettet. Når det gjelder omtaler og erfaringer med solcellepanel til hytter, er inntrykket at særlig de som kan trives under enklere forhold, er fornøyde med anlegget sitt.
Løsningene kan tilpasses din hytte og de ønskene og behovene du måtte ha. Det finnes god og profesjonell hjelp å få, både ved kjøp av solcelleprodukter og om det skulle oppstå problemer med panelene; det anbefales å få utført en test av anlegget i løpet av det første året. Leverandørene kan ellers bistå ved valg av strømpakker, plassering av anlegget med tanke på solens bane, og med montering når du har behov for det.
Noen generelle råd er at solcellepanel på taket bør plasseres mot sør, på det mest solfylte området. Om du henger panelene på veggen, avhenger den optimale vinkelen av når du ønsker mest strøm: Hovedregelen er at paneler som er montert i 45 graders vinkel, fanger flest solstråler om sommeren, mens en loddrett plassering samler opp flest solstråler om vinteren. Og apropos vinter, solcellepanel på taket kan så klart bli dekket av snø i vinterhalvåret. Men som regel er det ikke nødvendig å måke, da den ofte glir lett av panelene som er montert i vinkel. Det kan likevel hende at du må ut med spaden når det kommer store mengder nedbør på kort tid.
Solen står høyt på himmelen og avgir mye energi i sommerhalvåret, og mindre om vinteren. Om du har en vinterhytte, er det ikke sikkert solcellepanel er den beste løsningen, men for sommerhytter vil det fort egne seg godt. På blant andre Fjordkrafts nettside kan du bruke et eget solkart til å sjekke hvordan solforholdene er der du bor, ved å plotte inn adressen din.
Dagens stigende strømpriser, som gjør det dyrere å kjøpe strøm fra en strømleverandør enn å produsere den selv, gjør det økonomisk gunstig med solcellepanel på hytta - i hvert fall om vi holder utgiftene til de nødvendige solcellekomponentene og installasjonsgebyret utenfor regnestykket. For de fleste av oss er det vel også noe behagelig ved tanken om å være selvforsynt med strøm basert på en fornybar energikilde, kanskje særlig i naturskjønne områder.
Ønsker du pristilbud på solcellepanel til hytta, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Trygt, enkelt og uforpliktende
Gjør smarte solcellevalg